Sağlıklı Tenis Yapmak

TENİSÇİ        DİRSEĞİ   

Yazan:   Dr.Bülent ÖZKAMER 

Korunmaya Yönelik Önlemler :Dayanıklılık ve koordinasyon kazandıran tenis doğru bir teknik ile oynandığında ileri yaşlara kadar zevk alınarak oynanabilen bir spordur. Basit noktalara dikkat edildiğinde eklemlerde oluşabilecek yanlış yüklenmeler ve bunlara bağlı hasarlar önlenebilir.

“Tenisçi Dirseği” adıyla bilinen Epicondylitis humeri radialis’ten korunmak için basit önlemler yeterli olabilir.

RAKET::Raket alırken mutlaka deneyimli bir tenisçiye ,tenis hocasına veya satıcıya danışmak gerekir. Raketin sapı çok kalın veya çok ince ise gereksiz yere güç harcanacak ve aşırı yüklenme riski artacaktır. Raketin sapını kavramak konusunda bir ölçüt verecek olursak, raket gevşek bir şekilde tutulduğunda yüzük parmağının ucunun avuç içiyle karşılaştığı mesafeye diğer elin serçe parmağı sığmalıdır.Raket geriliminin seçiminde profesyonel oyuncular her zaman doğru örnek olmayabilir. Sert bir raket topun daha kusursuz isabet ettirilmesini ve daha fazla güç kullanılmasını gerektirir. Topu ideal bir şekilde isabet ettiremeyen acemi oyuncular sert raket kullandıklarında ise bunun bedeli tenisçi dirseğidir.Yapay malzemeden üretilen ve isabet alanı geniş olan modern raketler raket sopasının titreşimlerini eski raketlere göre çok daha iyi absorbe etmekte böylece önkola iletilen titreşimler azalmaktadır.

VURUŞ TEKNİĞİ:Yanlış teknikle yani çok güçsüz ve sallama ile yapılan vuruşlarda kaslar aşırı gerilir.Oysa raketi yeterli ölçüde sallayarak topa vuranlar daha az güç harcar ve aşırı yüklenme gibi bir problemle karşılaşmazlar. Ancak amatör tenisçilerin çoğu gerginkaslarla ve aşırı güç harcayan vuruşlar yaparak oynarlar.

ÖNHAZIRLIK / GERME:Giyindikten hemen sonra rakete sarılmak yerine kısa bir koşu ve germe hareketleri(stretching) yapılması tenisçiyi aşırı yüklenme hasarlarından koruyacaktır. Kas veyakas gruplarının üçdefa 7 saniye germe ve 7 saniye gevşetme şemasına uygun bir şekilde hazırlanması en doğru yöntemdir. Özenli bir hazırlık ve ısınma programı kas zedelenmelerini önlemede en etkili yoldur.

EPİKONDİLİT PROFİLASİSİ:Dirsek eklemi, el bileği ekleminin maksimum dorsifileksiyonu ile iki üç dakika gerilmelidir.( Diğer bir deyiş ile parmaklarınız açık ve el ayası düz bir şekilde yere temas ettiğinde heriki kol dışa doğru döndürülüp,parmak uçları bacaklarınıza bakar duruma gelecek .Böylece geriye doğru esneme hareketlerinde bilekler gerilmiş olacaktır.)Oyun sırasında mümkünse her vuruştan sonra yumruk açılmalıdır. Oyun aralarında parmaklar oynatılarak ve kol sallanarak kaslar gevşetilmelidir. Özellikle dirsek sorunları olanlarda , çeşitli bandajlar yarar sağlayabilir.

SOĞUMAYA KARŞI KORUMA:Tenis sırt kaslarında da yüklenmeye neden olur. En azından oyunun başında sırt kasları belirli bir sıcaklığa erişinceye kadar, ısıtıcı bir eşofman üstü giyilmesi önerilmektedir. Oyun aralarında kasların terleme nedeni ile soğuması, sırta büyükçe bir havlu konması ile önlenmelidir.

AŞIRI YÜKLENMEDEN KAÇININ:Özellikle tenise yeni başlayanlar için oyundan sonraki 2-3 günün kasların dinlenmesine ayrılması önemlidir. Örneğin tatil yerleri gibi zeminin farklı olduğu tenis kortlarında oynamak alışkanlık gerektirir. Topun sıçraması ve vuruş zamanlaması zemine göre değişir. Oyunda yorulma derecesine bağlı olarak hasar riski artmaktadır. Profesyonel tenişciler 5 saate varan karşılaşmalara dayanabilirlerse de onları amatör oyunculargibi haftada 5 gün masa başında oturmadığı ve sürekli antrenman yaptığı unutulmamalıdır. ...

 ------------------------

 

 

      SOL ELİNİ KULLANANLAR    

 

Sol elini kullanan  tenisçiler; gerek servis atarken, gerekse voleye çıktıklarında üstünlüklerini dahada bir hissetttirirler.Sağ el ile oynayan tenisçilerin tersine gittiğinden vuruşlarına verdikleri spin ile rakibin saha dışına kadar çıkıp çevirmesine dolayısıyle dönen topun açık kalan sahada kolayca öldürerek puan  almayı kolaylaştırırlar.Ancak yapılan araştırmalar hayattaki başarının spor ölçüsünde olmadığını gösteriyor.

                                             Fransız uzman Guy Azamar' a göreBeynimiz iki yarım küreden oluşuyor.Sağ elini kullanan kişilerde beynin sol tarafı jestlere ve konuşma yeteneğine  hitap ederken,sağ taraf ını ise boş alanın kullanımına hitap ediyor.Sol elini kullananlarda yukarıdaki fonksiyonlar beynin her iki tarafı ile gerçekleşiyor.Bu neden le solak bir tenisçi topa vururken her iki işide yani topu görüp pozisyon alıp vurma işini  yaparken zaman kaybı olmadığından.Topa müdahalesi daha çabuk oluyor.

Dr.Guy Azamar bunların bir varsayım olduğunuda saklamıyor.Ama siz nerden bakarsanız bakın solak tenisçinin üstünlüğü göze çarpıyor tenis aleminde......               

Ana Sayfa   Online Tenis  Tenis Video  İletişim   Tenis Dersleri   Tenis Federasyonu