Tenis Kuralları
Yarışma sahası:Saha 23.77m.uzunluğunda,tekler    için8.23,çiftler için ise 10,97m. enindedir. Sahanın ortasından net(ağ)ile ikiye bölünür.Ağın yüksekliği orta noktada 91.4m. Tekler müsabakasında Tekler sopaları ile ağ desteklenerek 1.07m.yükseklikte durması sağlanmalıdır. Ağ topun geçmeyecek kadar küçük delikli olmalıdır.Saha ile ilgili sayfada ölçüler bulunduğundan ölçülere girilmeyecektir.

Yarışma sahasında yer alacak diğer tesisler(demirbaşlar):Sahada sadece ağ,direkler,tekler sopaları,ip veya metal kablo,şerit,bant,kort çevresindeki standlar,sabit veya hareketli sandalyeler,kortun üzerindeki tüm demirbaşlar hakem,top toplayıcılardır.

Top:Topun dış yüzeyi muntazam olmalı ve rengi sarı veya beyaz olmalıdır.Top 2.54 m.yükseklikten sert zemine bırakıldığında,147.32cm zıplamalıdır.

Raket:Teller hasır örgüsü biçiminde olmalı,üzerinde aşınmayı önleyici veya titreşimi alıcı ilaveler olabilir ayrıca sapada aşınmayı önleyici  ilaveler yapılabilir.Tel yüzeyinin düz olması gerekir.Oyuncu raketinin tellerini oyun sırasında koparırsa oynamaya devam edebilir

Servis atan-karşılayan: Topu ilk oyuna sokan oyuncuya servis atan diğerinede karşılayan denir.Topa  vurmaya teşebbüs eden bir oyuncu topa vurmadan önce ve sonra ağın üzerinden diğer tarafa geçebilir yalnız sahayı çevreleyen çizgilerin içine girmemelidir.Karşılayan ağın kendine ait tarafında istediği yerde durabilir.

Hatalı servis:Ayak hatası,fazla topa vurulması,sahanın yanlış tarafından atılması,Topun servis alanı dışına düşmesi,ağa takılması,topun daimi eşyalara değmesi ile hakem "hata "der.

İkinci servis:Eğer atılan hatalı servis ilk servis ise, ikinci servis atılır.Ancak ilk servis yanlış yerden atılmış ise ikincisi doğru yerden atılır.Servis yanlış yerden atılmış fakat puan bittiyse puan geçerlidir.

Servis atma zamanı:Karşılayan hazır olmadan servis atılmaz.Eğer karşılayan servisi karşılamaya teşebbüs ederse hazır olduğu kabul edilir.

Servis:Servis arka çizgiye basmadan ,yukarı atılan topa vurularak yapılır.Tek kolunu kullanmak zorunda olan oyuncular topu raketleri ile havaya atıp topa öyle vurabilirler.Tekler oyununda servis  atan oyuncu tekler yan çizgisi ile çiftler yan çizgisi arasından servis atamaz.Kaza ile havaya iki top atarsa servis tekrarlanır.

Ayak hatası:Servis atan ,servisi atarken yürümek veya koşmak gibi durumunu değiştiremez.Küçük ayak hareketleri yapabilir,ayaklarını saha içine ve çizgiye basamaz.

Tekrarlama:Servis atıldıktan sonra ağa ,şeride,banta değerek doğru sahaya düşerse,banta veyaşerite,ağa değdikten sonra karşılayana veya onun giysisine değerse,karşılayan hazır değilken servis atılırsa servis tekrarlanır.

Servis sırası:İlk oyun bittikten sonra servisi karşılayan atar.Dahasonra sıra ie bu şekilde devam ader.Eğer servis atmada bir yanlışlık yapılırsa farkına varıdığı anda değiştirilir ve Bütün puanlar geçerli sayılır.Eğer yanlışlık oyun bittikten sonra farkedilirse servis atma sırası değişikliğe uğradığı şekliyle kalır.

Saha değiştirme:Oyuncular her tek sayılı oyunlarda saha değiştirirler.

Servis atanın puanı kazanması:Servis atıldıktan sonra top yere düşmeden karşılayana veya ona ait malzemeye değerse,karşılayan topu karşılayamazssa,ağa takarsa servis atan puanı kazanır.

Oyunda puanlama şekli:Puanlar 15,30,40 ve oyun şeklinde verilir.İlk puan 15,ikincisi 30,üçüncüsü ise 40 olarak sayılır.40 tan sonra kazanılan puan ile oyun biter.Oyun 40-30 iken geride olan oyuncu puanı kazanırsa Berabere olur.Sonra iki puan üst üste alan oyuncu oyunu kazanır.Daima servis atanın puanıilk söylenir.ÖRNEK: 30-15 demekservis atan 30-15 ilerde demektir.15-30 denmişse servis atan geride demektir.

Sette puanlama şekli:Rakibinden önce 6 oyunu kazanan oyuncu seti kazanmış olur.Yanlız aradaki sayı farkı en az iki olmalıdır yani set 6-5 bitemez.Mutlaka 6-4 veya daha farklı olmalıdır.Aksi halde 7-5 / 8-6 /10-8 gibi set uzar.Oyunlar 6-6 olduğunda ise Tie-break sistemi uygulanır.

Oyunun devamlılığı ve ara verme:Oyuncuların saha değiştirmeleri sırasında oyun yeniden başlayana kadar 90 sn.mola verilir.İki puan arasındaki sure 20 saniyeyi aşamaz.Kaza veya sakatlık sebebiyle hakem 3 Dk.lık mola verebilir.Oyuncunun oyuna devam etmesini etkileyecek bir olayın meydana gelmesi halinde hakem oyuna ara verebilir.Erkeklerde 3. bayanlarda 2. setten sonra 10 dk. dinlenme verilir.Bu hususlar Tenis Federasyonları tarafından değiştirilebilir. Ayrıca tertip komiteleri maçtan önceki ısınma surelerini değiştirebilirler.Hakem önceden ikaz etmek şartıyla kural dışı davranan oyuncuyu diskalifye edebilir.

Kaptanlık ve talimat verme:Takım müsabakalarında  mola sırasında oyuncular takım kaptanından talimat alabilirler,Tie-break molasında ise alamazlar.Bunun dışında oyunda iken oyunculara talimat verilemez.Aykırı davrananlar diskalifye edilir.

Çiftler sahası:Sahanın eni 10.97m. Boyu ise tekler sahası gibidir.

Çiftlerde servis atma sırası:.Servisi kazanan çift aralarında servisi ilk kimin atacağını belirler.Oyun bittikten sonra rakip aynı şeyi yapar,3. oyunda servis ilk servisi atan çifte geldiğinde servisi atmayan oyuncu atar ve servis sırası böylece devam eder.

Çiftlerde karşılama sırası:Servis karşılama sırası her setin başında kararlaştırılır.Eşler her oyun esnasında münavebe ile servisi karşılamaya devam eder.

Diğer hususlar teklerdeki gibidir.  Saha ölçüleri için SAHA ile ilgili sayfamıza bakınız.

SIK  SORULANLAR:1)Top değişimi bakımından tie-break uygulanan oyunda  top değişimi ilk puan  oynanacagı zaman yapılmaz mütaakip setin ikinci oyununa ertelenir. 2)Raketin kopması veya kırılması durumunda 20 saniye kuralı geçerlidir daha fazla zaman verilmez.;

3)Çiftler oyununda servis karşılayanlar sırayı değiştirir iseler buyanlışlığın anlaşıldığı oyun sonuna kadar böyle devam eder.O sette mütakip servis karşılayacakları oyunda eşler tekrar asıl karşılama sıralarına uyarlar.      4)Baş hakem müsabakada hakemlik yapamaz.

5)Çizgi hakemi başka çizgi hakkında fikir beyan edemez.

6)Sporcular topun izini incelemek üzere diğer sahaya geçemezler aksine davrananlar sportmenliğe aykırılıktan ceza alırlar.

7)Tuvalet molası erkeklerde 3 setlik maçlarda 1kere,5 setlik maçlarda ise 2 defadan fazla kullanılmaz. Bayanların ise toplam 2 mola hakkı vardır.Bu molalar 5 dakikadan fazla olamaz.Ancak saha değişimi sırasında olursa bu sureye 90 sn.lik sure eklenir.                      

Karşılayanın puanı kazanması:Servisi atan çift hata yaparsa, veya puanın kaybedimesi konusuna giren fiilleri yapmazsa puanı kazanır.

Puanın kaybedilmesi:Top oyunda iken ağın üzerinden karşı tarafa gönderilemez ise,karşıya gönderilen top daimi eşyaya çarpar veya çizgi dışına düşerse,sahanın dışındada olsa top yere düşmeden topa vurur karşı sahaya emniyetli bir şekilde gönderemezse,topu kasten raket ile yakalar ve taşırsa, Top oyunda iken kendisine ait raket giysi vs. ağa,şeride,tekler sopasına ,direklere veya rakibin sahasına değerse,top ağı geçmeden topa vurursa,Raketi topa atarak topa vurursa,Raketin biçimini top oyunda iken kasten bozarsa puan kaybedilir.Servis atarken oyuncunun elinden raket fırlar ağa değerse servis hatası olur.Top oyunda iken oyuncu diğer sahaya geçemez puanı kaybeder.Servis atılırken servis topu karşılayana değerse karşılayan puanı kaybeder.

Top çizgiye düştüğünde oyun devam eder,çizgiler dahildir.

Açıklama:Tekler sopaları koymak suretiyle çiftler sahasında oynanan tekler maçında çiftler direkleri ile tekler sopaları arasında ki kısım oyunun içinde kabul edilmezler buna rağmen bunlara değmeden geçen top uygun sayılır.

Saha için deki başka bir topa değen oyundaki topa vurula bilir ve oyun devam eder.Oyuncu top oyunda değilken topların kaldırılmasını isteyebilir

Tie-break:Normal servis atma sırası olan oyuncu sağ taraftan servisi atar,sonraki servisler ise ikişer defa önce sağ sonra sol taraftan atılır ve servis diğerine geçer.Burada dikkat edilecek şey tie-break başlarken sağ taraftan bir,sonra servis karşıya geçer sağ ve soldan olmak üzere böyle sürer gider.Sayılar 1-2-3-4-5 şeklinde sayılır.(Pelin3-0 gibi) tie -break bir oyun olarak sayılır oyuncunun bu oyunu kazanabilmesi için 7 puan kazanması gerekir,bir şartla yine arada en az iki puan olmalıdır.Tolam 6 pun olduğunda saha değişilir.Çiftlerdede aynı kurallar geçerlidir.İlk servisi kim atmışsa mütaakip oyunda servisi o karşılar.

Set sayıları:Maçlar erkeklerde en fazla 5bayanlarda ise 3 set oynanır.

Saha görevlileri:Hakem ile idare olunan maçlarda hakemin kararı kesindir.Hakem kuralların uygulanışına ilişkin Baş hakeme başvurabilir,bu durumda başhakemin kararı kesindir.Çizgi ve net hakemlerininde kararları kesindir ancak hakem yardımcısının kararını hatalı bulursa değiştirebilir.Başhakem havanın kararması,yağış gibi durumlarda müsabakayı tehir etmeye yetkilidir.Başhakem ve oyuncular aksine karar almazlar ise ertelenen maç kaldığı yerden devam eder. Oyunda topun hareketleri ile ilgili kararlarda tek yetkili hakem ve yardımcılarıdır.Başhakem oyundaki topun içerde veya dışarda olduğuna müdahale edemez.           (diğer hk.görevleri için yönetmeliğe bakınız.

8)Durdurulan veya ertelenen maçın ısınma sureleri:0-10 dk.için ısınma suresi verilmez,10-20 dk. durakladı ise 3dk. daha fazla ise beş dakika ısınma suresi uygulanır. 9)Oyuncuların mola sırasındaki 60 saniyeleri  ihtiyaç için geçer,60 sn.bitince hk.zaman der ve kalan 30 saniyede top oyuna girmelidir.

10)Hakem veya Başhakem, oyuncuların kurallara aykırı hareketinden dolayı doğrudan ihraç kararı verebilir.

NO NET' 'NO ADVANTAGE'  :Henüz araştırma aşamasındadır .Maksat oyun süresini kısaltmaktır.ITF bu konuda ısrarlıdır. Bu konuda ilk sayılabilecek çalışmayı biz ,bir turnuvamızda yaparak,ve turnuvanın tamamamında uygulayarak neticeyi yazılı bir raporun arkasına ekleyip tüm oyuncu ve hakemlerin  anketlerini tenis federasyonumuza ilettik.NETİCE OLARAK BU UYGULAMANIN FAYDALI OLACAĞI ,UZUN SÜREN MAÇLARA İLAÇ GİBİ GELDİĞİ,OYUNCULARIN MAÇLARI ZAMANINDA BİTİRİP SABAHA KADAR KORTTA SIRA BEKLEMEDİĞİ GÖRÜLMÜŞTÜR.Yurt dışında tepki görmesine rağmen tecrübe olması için Davis cup ta uygulanmıştır.Aynı tepkiyi Tie_break'te görmüştü.Bir gün mutlaka...........

 

Ana Sayfa   Online Tenis  Tenis Video  İletişim   Tenis Dersleri   Tenis Federasyonu