DERS:8       Sahanın tanıtımı,kortta tek top çalışmasıMÜZİK

LOGO   PROGRAM:

SAHANIN İSİMLENDİRİLMESİ 

                       TENİS    KORTUNUN     TANITILMASI

 1.Sunuş

 2.Tutuşlar(grip),Malzemenin tanıtımı,kıyafet ve aksesuarlar.

 3.Top kontrol ve forhand, zamanlama(timeing)

 4. Backhand ve SPIN olayı

 5. Duvar ve duvar çalışması

 6. Alan çalışması,top toplama,   split step

 7. Servis,Toss atışı,postta çalışma

 8. Sahanın tanıtımı,kortta tek top çalışması

 9. Kortta servis,forhand, backhand.

 10.Duvarda ve kortta topu istediğin yere atma çalışması.

 11.Servisi istediğin noktaya atma çalışması.Servisi güçlü atma çalışması.

 12.Return çalışması,bekleme pozisyonu tektop karşılama çalışması.Vole ve çeşitleri

 13.Smach ve Lob

 14.Güneşte servis,rüzgarda servis,ıslak kortta oyun,rüzgarın gelişine göre oyun ve special vuruşlar.

 15.Raket seçimi,tekler oyunu,çiftler oyunu hakemlik,değişmesi beklenen kurallar.Tenis hayatınız için tavsiyeler.........

 16.Ders almak için irtibat telefonları

 17.Erdek Anıları

 18.Ana sayfa

Tenis kortu  yaklaşık 600 metrekarelik alana kurulabilir.Etrafı fens(örülü tel) ile en az 4m

yükseklikte dikine ve enine demir direk(post)lere bağlanarak gerilir.Rüzgar almaması için teller boyunca branda veya uygun bir malzeme ile rüzgarlık çekilir.Rüzgarlığın her metresinde rüzgarın kaçabileceği 20 cm.çapında delikler olmalıdır,yoksa fazla rüzgarda rüzgarlık yırtılarak zarar görür.Kışın file ile birlikte toplanması uygun olur.Kort ölçülerine girmiyorum SAHA kısmında geniş bir biçimde anlatılmıştır.Kortta hakem sandalyesi oyuncuların mola sırasında oturabilecekleri sandalye,çizgi, hakemleri sandalyeler,içecek artıklarının konulabilmesi için çöp kovası gibi,Baş hakeminde ihtiyacı olan malzemeler bulunabilir. Ancak bu malzemeler oyuna zararı olabilecek yerlerden uzak olmalıdır. Zemin hususu saha konusunda anlatılmıştır. Saha file ile tam ortadan ikiye bölünmüş olup bir tarafında ne varsa diğer tarafında da aynısı vardır. Yukarda ki şekle bakarsak renkli yazdığım ifadelerden ARKA KORT servis çizgisi ile arka çizgi arasında kalan alandır ve buradan yer vuruşları ve lob yapılır vole ve smach vurmak risklidir. ÖN KORT ise tenisçinin her türlü vuruşu yapabildiği ancak yer vuruşları riskli olup daha çok vole,yarım vole,dropshot,lob,smach yaptığı alandır. TEKLER YAN ÇİZGİSİ tekler oyunu alanını belirler. ÇİFTLER YAN ÇİZGİSİ çiftler  oyunu alanını belirler(bak "kurallar".

ORTA ÇİZGİ servis alanını ikiye böler.CENTER MARK(merkez işareti çizgisi) orta

çizginin devamı olup servis atılırken sahanın diğer tarafına geçilmesini önler. Sağ tarafı BERABERE ,sol tarafı ise AVANTAJ puanında servis atılması içindir.FİLE tam ortadan beyaz bir kuşak ile ikiye bölünerek 91cm.yükseklik ile zemine bağlanır. Filenin üst kenarı 3 parmak bıranda ile çevrilmiştir buna BANT denir. Kortun tanıtımı bu kadar.

Kortta tektop çalışması:Bu çalışma kortta yer vuruşları için, ön çalışmalardan biridir. Arka çizgiye gelinerek forhand pozisyonu alınır top yere bırakılarak karşı sahaya geçebilecek bir hızla topa vurulur,top fileyi geçerek karşı sahaya düşmelidir.Sonra aynı vuruş backhand olarak tekrarlanır.50 vuruşun 40 tanesi geçmişse çalışmaya son verilir.Hatalar %20 yi geçiyorsa devam edilir.

 

sonraki dersDERS:9