ULUSLARARASI TENİS FED

DERS:12    Return,Top bekleme

VOLE ve çeşitleri   MÜZİK

LOGO   PROGRAM:

HAZIR BEKLEME POZİSYONU

 

FORHAND VOLE

 1.Sunuş

 2.Tutuşlar(grip),Malzemenin tanıtımı,kıyafet ve aksesuarlar.

 3.Top kontrol ve forhand, zamanlama(timeing)

 4. Backhand ve SPIN olayı

 5. Duvar ve duvar çalışması

 6. Alan çalışması,top toplama,   split step

 7. Servis,Toss atışı,postta çalışma

 8. Sahanın tanıtımı,kortta tek top çalışması

 9. Kortta servis,forhand, backhand.

 10.Duvarda ve kortta topu istediğin yere atma çalışması.

 11.Servisi istediğin noktaya atma çalışması.Servisi güçlü atma çalışması.

 12.Return çalışması,bekleme pozisyonu tektop karşılama çalışması.Vole ve çeşitleri

 13.Smach ve Lob

 14.Güneşte servis,rüzgarda servis,ıslak kortta oyun,rüzgarın gelişine göre oyun ve special vuruşlar.

 15.Raket seçimi,tekler oyunu,çiftler oyunu hakemlik,değişmesi beklenen kurallar.Tenis hayatınız için tavsiyeler.........

 16.Ders almak için irtibat telefonları

 17.Ana sayfa

                                                      sonraki ders     DERS:13

BACKHAND VOLE

Top bekleme: Öğrenci top bekleme pozisyonunu aldığında hazır pozisyonunun aynını uygular. Yani tutuş continantal  Ayaklar omuz boyu açık,denge ileri doğru. Dikkatle rakipten gelecek top izleniyor.Bu pozisyonun uygulaması servisin atılmasını beklerken de aynıdır. Split step bahsinde anlatıldığı gibi hızlı adımlarla oyun içinde bu pozisyon alınır ve gelen topa uygun vuruş yapılır.

Return etmek (servis karşılamak): Servis atıldıktan sonra mutlaka diğer oyuncu tarafından karşılanacaktır. Şimdi bu çalışma nasıl yapılacak onu öğrenelim.

    Önce  raketsiz olarak hocanın attığı top 5 metre mesafeden tutulur.Grup derslerinde iki öğrenci 5 metre ara ile karşı karşıya gelir. Raketsiz olarak yere çarptırarak attıkları topu avuç içi yere bakacak şekilde bir kartal

pençesi ile avını yakaladığı gibi topu yakalarlar.Bu çalışma esnasında öğrencinin topu kaçırdığı gözlenirsede bir süre sonra topu yakalayacağı görülecektir.Sonra top  ve yer arasındaki açı sürekli değiştirilerek atılır ve öğrencinin her yükseklikte topu yakalaması sağlanır.Bu çalışmalar yapılmaz kortta doğrudan servis karşılaması yapılırsa topun

yanından hızla geçerken hareket dahi edemediği görülecektir. Daha önce servis karşılayanlar için böyle bir çalışma gerekmez doğrudan aşağıda anlatacağımız çalışma yapılır.

           Kortta servis karşılamak için arka çizgi ile tekler yan çizgisinin birleştiği köşeden  1.5 metre centermarka doğru olan mesafede  bekleme pozisyonu alınır.Rakibin servis  atacağı yeri  gördükten sonra bu duracağımız yer  onun hareketine göre değişebilir.Servis atan; köşeye doğru hareket ettiğinde servisi bizim servis alanının yan çizgi ile birleştiği  tarafa geleceği beklenmelidir.İstisnalar olabilir.Fakat genelde böyledir.Servis atanın raketinin yapacağı vuruşta bizim tahminimize yardımcı olabilir.Rakibin sağ elini kullandığını varsayalım.Slace vurduğu servis  bizim de sağımıza düşeceği  beklenmeli.Flat yapılan servislerde ise rakibin duruş pozisyonuna dikkat edilerek servis beklenir.Servis alanımıza vuran servis sertçe paralele veya diyognele çevrilir ve derhal centermark civarında mütaakip vuruşu bekleme durumu alınır. Böyle yapmaz isek biz  servisi çevirdikten sonra rakibe yapacağı vuruş ile puan alacağı büyük bir alan bırakırız .Servis attıktan,servis karşıladıktan veya herhangi bir vuruşu yaptıktan sonra  derha arka çizgide orta noktaya gelinir.Yine servis karşılarken rakibin ilk servisi sert ve flat,ikincisi ise daha yavaş spinli beklenmelidir.Ama bu bir kural değildir her hız ve spine hazırlıklı olmalıdır.Rakibin servisi sert bekleniyorsa arka çizgiden biraz geride ,yumuşak bekleniyorsa önde mevki alınır.

Vole ve çeşitleri:  Vole topa havada yapılan vuruştur.Forhand,backhand,yarım vole gibi çeşitlenir.

Forhand ve backhand vole: Duvara gidilir  raket continantal tutulur.Forhandde Raketin yüzü duvara bakacak şekilde bilek hafifçe geriye bükülmüş biçimde ve rakete kilitlenmiş çok sağlamdır. 2 metreden duvara kontrollu olarak top yere değmeden birbiri arkasına vurulur.Backhand için ise bilek katiyen bükülmez rakete kitlenmiş ve çok sağlamdır .Her iki volede de ayaklar yer vuruşlarında olduğu gibidir.Zaman yoksa ayaklar açık olarakta vurulur.Volede yer vuruşlarında olduğu gibi raket geriye alınmaz ve devam hareketi(followthrue )yoktur,Topu raket hafifçe iter veya blok yapar bu husus gelen topun hızına bağlıdır.Daha sonra korta gidilir ve öğrenci fileye 2 metre mesafede iken yumuşak toplar ile duvardaki çalışma pekiştirilir.Vole vururken topun kaçmaması için raket top arasındaki paralax farkını azaltmak maksadıyla rakete ve topa kafamız her zamankinden yakın olmalıdır. Filede olduğumuz için rakip ile aramızdaki mesafe yarıya düştüğünden gelen topun hızı artacaktır.Dahasonra volede önce duvarda yapılan topu istediğin yere atma çalışması hatırlanarak,filede volenin istediği yere vurma çalışması yapılmalıdır.Amaç vole vurulan topun ölmesidir.Yoksa rakip topu ya üstümüzden aşıracak(LOB) veya Yanımızdan geçirecektir(PASSİNG SHOT).

Yarım vole: Yere değer değmez karşı sahaya gönderilen toplardır.